(Moldovenească) Admirăm, provocăm și promovăm cei mai buni studenți de la IRIM, entuziasmați să ducă faima Moldovei peste hotare!

05.06.2020

Sorry, this entry is only available in Moldovenească. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

studentii irimi la universitatea panteion grecia

Studenții IRIM au încheiat semestrul de studii la Universitatea Panteion din Atena cu experiențe și performanțe academice unice

Studenții IRIM de la cele trei cicluri de studii universitare: licență, masterat, doctorat s-au aflat în Mobilitate Erasmus de studiu în Grecia, la Universitatea Panteion, experiență  imperios de utilă și unică pentru viitoarea carieră în domeniu. Grație implicării active în activități de cercetare, cursuri de profil și diverse activități culturale cu caracter internațional, participanții la Programul Erasmus+ au obținut cunoștințe noi potrivit programelor de LicențăMasterat Doctorat.

În perioada vizată, datorită prezenței impecabile, studenții IRIM au confirmat nivelul înalt al calității procesului de studii desfășurat în cadrul IRIM, iar cooptarea lor în programul de mobilitate a contribuit la completarea performanțelor dobîndite la instituția coordonatoare.

În perioada acestui semestru de studii, toți beneficiarii Programului ERASMUS+ au reușit să devină o familie cu idei și valori comune, mobilitatea fiind un important deziderat pentru formarea lor profesională de perspectivă.

Important de menționat, că studenții moldoveni au avut șansa să observe comunitatea nu ca niște simpli turiști, ci ca unii dintre rezidenți, participînd săptămînal la activități cu caracter politic, social, economic, cultural, cum ar fi:

 

Conferințe tematice
Conferințe și seminare cu participarea experților din Serbia, Germania, Marea Britanie, Romania, Franța etc. Studenții IRIM au experimentat metode diferite de predare teoretică, soldate cu elaborarea şi susținerea lucrărilor ştiinţifice.
Palatul Parlamentului Elen
Tur de vizitare a Parlamentului Elen, unde au primit informații despre modul de funcționare a Camerei Deputatilor, procesului de vot și reprezentare, de asemenea au asistat la o ședință parlamentară.
Ambasada Republicii Moldova
studentii irim la ambasada republicii moldova in republica elena
S-a efectuat o vizită de lucru la Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă. În cadrul întrevederii, studenţii au discutat cu dl. Eugeniu Buga, secretar I, consul, afaceri consulare şi relații cu diaspora.
Nafplio
Studenții au călătorit în cele mai frumoase destinaţii din Grecia care abundă în obiective istorice. Tinerii au savurat din plin frumusețea evenimentelor culturale inedite. Inclusiv s-au familiarizat cu specificul culturii grecești.

 

Cu ocazia unei reuniri de grup, studenții și-au expus opiniile privind importanța acestui proiect pentru fiecare dintre ei:

Stefan Tibuleac, Doctor in Stiinte Politice

Ștefan Țîbuleac,
Doctorand, Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice

Constat și totodată apreciez Universitatea Panteion, unde am fost trataţi exemplar, asigurîndu-ne susținere în orice problemă apărută.

Continuu se organizau evenimente pentru stabilirea unor relații frumoase, pentru familiarizarea cu diversitatea culturală a celorlalte ţări, pentru a ne bucura cît mai mult de ofertele Greciei (obiceiuri, bucate tradiţionale, artă, cultură). Cu siguranță pot remarca faptul că aceasta a fost una din cele mai interesante experiențe pentru mine.

Mă mîndresc cu Institutul de Relații Internaționale din Moldova al cărui nivel de pregatire al cadrelor didactico-științifice este unul superior. Doresc să încurajez studenţii IRIM să aplice la astfel de programe, pentru că înaintea lor se deschide o deosebită perspectivă de a cunoaşte lucruri noi, inclusiv oameni minunaţi.

Vlad Pletniov

Vlad Pletniov,
Doctorand, Facultatea Economie Mondială și Relații Economice Internaționale

Atena, întruchipând zeiţa înţelepciunii, mi-a dăruit mai mult decât am aspirat să obţin. Am înţeles că un ritm moderat al vieţii oferă soluţii mai calculate, decât atunci când te avânţi orbit de perspective iluzorii. Am avut onoarea să cunosc o diferită cultură care, venind în contrast cu deprinderile de acasă, a sporit simţul de dragoste pentru vatră. Suntem două naţiuni diferite, însă prin schimbul de experienţă putem învăţa lucruri frumoase, demne de urmat: unitate, compasiune, solidaritate şi patriotism. La fel, putem inspira poporul elen prin hărnicia noastră, ospitalitate şi căldura sufletească. Dialogul bilateral a rodit o echipă de „cei şase moldoveni înflăcăraţi” – numai buni de a mişca lucrurile din loc aici la noi acasă. Suntem dornici de a împărtăşi bunele practici în numele IRIM, căruia vom rămâne mulţumiţi prin faptele noastre de mai departe. Cu siguranţă au fost cele mai fericite trei luni de până acum!

Zina Negara,
Studentă, anul III, Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice

Stilul de învățământ universitar grecesc este caracterizat de elemente profunde ale unei educații liberale. Scopul general al acestui tip de educație este dezvoltarea unui sentiment profund de responsabilitate socială, a capacităților de comunicare, analiză și soluționarea problemelor. Acumularea cunoștințelor practice și capacitatea lor de a fi aplicate în situații reale cotidiene este prioritatea de bază a acestui tip de educație. Învățământul grecesc pune un accent imens pe dezvoltarea personală și mai puțin pe cea profesională. În această măsură, studentul se poate cunoaște pe sine, se poate redescoperi, poate alege cursurile de studiu care prezintă un interes deosebit pentru el și are posibilitatea de a se afla într-un mediu multicultural, care, în consecință, îl ajută să cunoască mai multe culturi și să aprofundeze cunoștințele în limbi străine.

Mihaela Filipp,
Studentă, anul I, Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice

În cadrul acestor 3 luni de mobilitate am avut oportunitatea să simt pe propia piele cum e să fii studentă Erasmus. Și pot să constat că această experiență a fost una din cele mai frumoase și benefice. Această experiență m-a făcut mai puternică, mai independentă. Atena pentru mine a fost prima experiență de acest gen și a reprezentat o mare provocare,  deoarece nu obișnuiam înainte să ies din zona mea de confort, dar mă bucur că am facut față acestei provocări și am reușit să mă bucur de tot ce a putut să-mi ofere această experiență: oameni frumoși, peisaje extraordinare, mîncare delicioasă, atmosferă fermecătoare și desigur că studii de calitate. Am rămas mulțumită de studiile mele la universitate, datorită faptului că această instituție iți oferă oportunitatea de a-ți alege singur disciplinele pe care vrei să le studiezi. Cel mai mult am apreciat insistența profesorilor greci asupra abordarii la egal atît a informațiilor teoretice, cît și practice. Ei comunică cu studenții la egalitate, iar atmosfera de predare este una liniștită și relaxată. Aș putea descrie experiența mea într-o multitudine de cuvinte: călătorii, distracții, întamplări noi, creștere, dezvoltare. Dar cel mai important e că pentru mine această experiență a fost ceva unic și de neuitat.

***

 Cu înalte considerațiuni și recunoștință, aducem mulțumiri corpului profesoral-didactic IRIM, pe care-l iubim și-l apreciem pentru tot sprijinul acordat!

Poze adiționale: