Concursul național “Human Rights Moot Competition”

21.01.2021

Concursul național “Human Rights Moot Competition”

Pe 9 aprilie 2016, patru echipe de studenți ale celor mai consacrate facultăți de drept din Republica Moldova au simulat procese de judecată în domeniul drepturilor omului, în cadrul primului concurs național, care a avut loc în limba engleză și a fost organizat de către Ministerul Justiției al Republicii Moldova. Scopul acestei competiții finale a fost de a identifica și susține ulterior echipa câștigătoare pentru participarea la European Human Rights Moot Court Competition din Strasbourg (Franța).

Echipa IRIM s-a clasat pe locul 2.

Studenții Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Teodor Tagîrș, Popescu Maria Mihaela, Emilia Pavlovschi și Stas Pavlovschii au dat dovadă de competență și profesionalism în rezolvarea cazurilor de identificare a principalelor concepte, interrelației fapte-argumente juridice și oferirea unei motivații rezonabile în soluțiile găsite. Studenții IRIM au aplicat abilitățile sale critice și analitice în soluționarea problemelor într-o gamă largă de circumstanțe juridice și non-juridice.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul implementării Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției (SRSJ) pentru viitorii profesioniști, care se vor implica, asigurând în mod corespunzător succesul în consolidarea reformei din domeniu.

„Este apreciabil că studenții din capitală, în procesul de instruire academică, sunt interesați de inițiativele noastre și se implică activ. Astfel, ei obțin nu doar deprinderi practice în domeniul legislativ, ci se manifestă ca cetățeni activi civic, capabili să orienteze ferm societatea noastră pe drumul său european, unul de succes de altfel. Prin simularea procedurilor juridice în faţa unor instanţe de mare importanţă, participanţii au şansa să-și aplice plenipotențiar cunoştinţele de drept”, a susținut viceministrul Justiției, Eduard Serbenco.

1

2