Conferința internațională „Mass-media și istoria recentă. Mecanisme de construcție simbolică a realității”

09.12.2018

În perioada 13-14 octombrie 2017, Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Universitatea din Szeged, Ungaria, a fost gazda celei de-a doua Ediții a Conferinței internaționale „Mass-media și istoria recentă. Mecanisme de construcție simbolică a realității”, manifestare menită să stimuleze interesul comunităţii ştiinţifice față de reflectarea mediatică a istoriei recente.

Evenimentul a reunit o serie de jurnaliști, istorici, cercetători și muzeografi din țară, dar și din Republica Moldova și Ungaria, care, prin cercetările efectuate au încercat să justifice rolul istoric al presei în post-comunism.

La deschiderea oficială a conferinței au fost prezenți Excelența Sa Consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, Președintele Senatului Universității din Oradea Sorin Curilă, Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării Ioan Horga.

În cadrul dezbaterilor în plen au participat cu discursuri, cercetări și prezentări de carte invitați din România (București, Timișoara, Arad, județul Bihor, județul Covasna, Pitești, Tîrgu-Mureș, Cluj-Napoca), Ungaria și Republica Moldova.

Institutul de Relații Internaționale din Moldova a fost reprezentat de către Ludmila Roșca, prorector pentru activitate științifică, dr. hab., prof. univ.: Integrarea socială a migranților moldoveni prin cunoaștere și comunicare; Valentina Ursu, doctorand, anul III: Democrația participativă – cîmp al guvernării de coaliție și Tatiana Daud, doctorand, anul II: Imaginea femeii migrante în mass-media din Republica Moldova.