Conferinţa ştiinţifico-practică „Istoria gândirii social-politice din Moldova: epoca modernă”

22.05.2018

prezentare-carte1

Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova (IRIM) a organizat la 30 noiembrie curent, în incinta Sălii Senatului, Conferinţa ştiinţifico-practică cu genericul “Istoria gândirii social-politice din Moldova: epoca modernă”. In cadrul conferinței a avut loc prezentarea lucrării metodico-stiintifice “Istoria gindirii politice in Moldova in perioada moderna”, autori V.Beniuc, E.Volcov, V.Stepaniuc.

La eveniment au participat si au luat cuvintul numeroase personalitati ale mediului academic si social-politic din tara: Domnul Igor Dodon, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Dl.V.Beniuc, Rectorul IRIM, d.hab. in stiinte politice, Dl V. Juc, membru al Academiei de Stiinte, Dl. Ed. Volcov, doctor in filosofie, A. Burian, ex-ambasador, d. hab. in dreptul international, S. Nazaria, d.hab. in științe politice, Au. Lavric, d. hab. în știinte politice, P. Boico, d.hab. in stiinte politice, experţi în domeniu din ţară şi de peste hotare. Evenimentul a fost reflectat pe larg de anume surse mass-media, inclusiv NTV Moldova, Accent TV, Sputnic Moldova, ziarele Moldavschie novosti, Panorama etc.

Dl Igor Dodon, Presedintele ales al Republicii Moldova:

“…Noi, politicienii, adeseori suntem luați de valul evenimentelor curente, reacționăm și impovizăm în funcție de ceea ce se întâmplă azi în societatea noastră. Însă pentru decizii corecte și eficiente pe termen lung noi avem nevoie de o privire de ansamblu asupra istoriei politice a poporului nostru.
Inclusiv, trebuie să înțelegem care au fost condițiile de formare a mentalității noastre politice în perioada modernă. În secolele trecute aici au existat formațiuni politice, idei și ideologii care influențează până în prezent asupra modului în care noi privim politica internă și externă a Moldovei. Dacă le vom cunoaște, ne vom înțelege mai bine pe noi înșine.

Oamenii de stat de acum cîteva decenii sau de acum cîteva secole au știut să identifice soluții originale și eficiente pentru probleme chiar mai dificile decît cele cu care ne confruntăm noi azi. Această experiență ne poate fi foarte utilă in demersul nostru psihosocial, geopolitic și identitar.
De la Dimitrie Cantemir încoace, despre specificul poporului nostru s-a scris puțin. Asemenea lucrare ar fi foarte interesantă pentru fiecare moldovean și ar fi utilă în plan politic și social.

Există mai multe exemple in prezent despre modul în care câțiva oameni, inclusiv cercuri academice, de care suntem mândri, au pus bazele a ceea ce facem acum. Din partea noastră, încă o dată, dragi prieteni, declar tot sprijinul pentru editarea acestor lucrari necesare.”

Dl Valentin Beniuc, rectorul IRIM, d. hab. in stiinte politice:

“… Lucrarea noastra vine sa aduca o abordare si viziune actuala asupra istoriei gindirii social- politice in Moldova in perioada moderna. Este de remarcat, ca in ultimele 2 decenii, in anii independentei n-a fost elaborata o asemenea lucrare in Republica Moldova. Grupul de autori a depus o munca mare, prezentind numeroase surse straine, inclusiv occidentale, despre marii nostri inaintasi in literatura, cultura, viata social-politica. Merita sa mentionam, ca deacum in sec.XVII-XVIII Moldova este cunoscuta nu doar in regiune, dar in intreg spatiu european prin oamenii sai de vaza in domeniul stiintei, literaturii, diplomatiei. Ideile politice, doctrinele ideologice ale iluminismului, liberalismului, conservatismului occidental au venit in Moldova sec.XVIII–XIX pe loc fertil. Miron Costin, N.Milescu-Spatarul, Dimitrie Cantemir, Gh. Asachi, Constantin Stamati- acestea sunt doar câteva dintre cele mai marcante personalități ale culturii, dar si politicii moldovenești din trecut…”

Ed.Volcov,d. in stiinte politice:

“… Lucrarea vine sa aduca o abordare proaspata, actuala asupra istoriei gindirii social- politice in Moldova in perioada moderna. Ea va fi de folos cadrelor didactice, studentilor, care studiaza istoria gindirii social-politice universale, insa cunosc foarte putin despre curentele si personalitatile, care au abordat idei politice in Moldova moderna. Grupul de autori a depus eforturi considerabile pe parcursul a 2 ani, selectind numeroase surse straine, occidentale si orientale despre personalitatile de vaza din literatura, cultura, viata social-politica. Desigur, am avut si anumite polemici cu colegii mei asupra evenimentelor de la 1812 in Moldova, insa am ajuns la niste compromisuri. Sper, ca alte pagini din lucrare sa le elucidam mai desfasurat in urmatoarea editie “

Victor Stepaniuc, co-autor, decan al Facultății de Relații Internaționale, IRIM:

“Lucrarea respectiva este in viziunea mea inca o dovada ca națiunea noastră, spiritualitatea noastră moldoveneasca, cultura noastră – reprezinta o întreagă civilizație. Moldova a fost si in trecut o civilizație a compromisului spiritual, avem si azi aceasta civilizație de compromis. Personal am fost coplesit indeosebi de complexitatea conceptiilor social- politice ale lui N.Milescu-Spatarul si D. Cantemir, dar si de polemica dura dintre cele doua curente politico-ideologice in Moldova sec.XIX, ghidate de Gh. Asachi si M.Kogalniceanu. Credem, că cunoasterea trecutului ne permite sa vedem viitorul, care trebuie sa fie edificat prin munca grea a tuturor segmentelor societății, inclusiv, politicieni, intelectuali, și, desigur, generația tânără “.

Serghei Nazaria, istoric, D.Hab. in stiinte politice:

“De-a lungul ultimilor 25 de ani, pentru prima dată șeful statului participă la prezentarea cărții. In plus, el nu a participat doar formal. El a venit aici cu sufletul si cugetul, cu atât mai mult, ca in ultimii ani, Dl. Ig. Dodon a sustinut o serie de inițiative pentru editarea unor lucrari despre istoria si cultura Moldovei. Fără trecut nu se poate construi viitorul pe care il dorim. Iar această carte este o caramida, un bloc esential, în construirea unui viitor pozitiv pentru poporul nostru, pentru majoritatea dintre noi “.

Mihail Lupașco, scriitor, publicist, ziarist:

“Astăzi ne confruntăm cu o provocare adevărata, e vorba de renașterea identității moldovenești multinaționale, a poporului moldovenesc, a statalitatii Moldovei. Au fost multe erori si esecuri in ultimii ani, insa este esential sa invatam de la inaintasi sa lucram la construirea statului, care să asigure creșterea bunăstării cetățenilor să. Ne dorim o educatie a demnității nationale, pentru ca oamenii sa se mindreasca ca sunt cetățeni ai Republicii Moldova “.