Continuăm o tradiție frumoasă de colaborare internațională în cadrul proiectului „Jean Monnet”

16.10.2018

Studenţii Facultății Relații Internaționale și Științe Politice Andrei Prozorovschi, Budei Victoria, Ion Jomir şi Anna Covaliova au participat la un Curs Jean Monnet – Școala de Vară Internațională „Pregătiți pentru piața muncii” / ”Ready for employment”, organizată de Universitatea din Oradea, Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării.

Manifestarea a cuprins prezentări interactive, workshop-uri, simulări, jocuri de rol pentru un număr de 30 de studenți de la Universități din România (Oradea și Cluj – Napoca), dar și din Republica Moldova și Ucraina. Zilnic au avut loc două module de câte 3 ore, de la 9 la 12 și de la 13 la 16.

Studenții au avut deosebita ocazie să audieze discursurile invitaţilor din Oradea, Cluj, Bruxelles, de la instituții publice naționale (parlamentari), locale (Prefectură, Primărie, AJOFM), de la companii multinaționale (Absolute Jobs, Clubul de afaceri Belgo-român Beroba, Deloitte), avocați, free-lanceri, head-hunteri, specialiști în resurse umane etc.

Temele tratate la școala de vară au avut un impact deosebit asupra studenților participanți, care au participat activ  la toate activitățile, deși programul a fost foarte bogat și solicitant.

Subiectele abordate vizau modul în care funcționează piața muncii la nivel local, național, cât și european.

Studenții au vizitat Primăria Oradea și Centrul de informare, iar în Sala Mare a Primăriei au simulat o ședință de Consiliu, au propus proiecte și le-au supus la vot.

La Prefectura Bihor s-au întâlnit cu prefectul Ioan Mihaiu și managerul public Emil Berdie. S-au familiarizat cu activitatea Instituției Prefectului și despre posibilitățile de carieră în sectorul guvernamental.

Despre cariera într-o companie inernațională au discutat la sediul ”H. Essers” din Oradea, aflând cum funcționează o mare companie și care sunt cerințele unui astfel de angajator.

Studenții au primit diplome, înmînate de dl prof. Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, care i-a felicitat pentru implicarea deosebită și pentru buna relaționare cu lectorii români și străini, dar și pentru prieteniile pe care le-au construit de-a lungul întregii săptămîni de lucru în cadrul Școlii de Vară.